Tuesday, August 30, 2005

selasa yang akhir

tajuk cam unik ajer... cam posting aku yang dulu tu ler.

tapi kali ni berbeza sket. hari tu resign. tapi kali ni nak pindah bintulu. ohh bintulu. aku dah ready ker belum untuk terima perubahan itu... harap bersedia lah kiranya...

lupa nak cakap semalam... yang company dah bagi handphone dan laptop kat aku. dan tinggal sekarang nie digital kamera. dan yang pasti kereta akan menanti di bintulu nanti. itu janji boss aku semalam. mmmm... cam ner ler lepas ni... harap aku boleh terima keadaan aku nie... maksudnya perubahan aku sekarang...

dan hari ni aktiviti masih pada internet. aku tak tahu nak buat apa lagi sebab tak banyak yang aku boleh buat pada masa ini. dan inilah hasil sampai tengahari. update blog.

malam tadi lepas abis update... aku baca blog orang. ermmm ada beberapa perkembangan mereka yang aku terlepas. sebenarnya aku tertarik dengan satu blog budak miri yang di kl. dan aku lihat kehidupannya macam seronok... dan aku teringin nak begitu. tapi bolehkan aku begitu?


romzi.
opis.

masih menanti apa yang akan berlaku selepas ini. dimana arah tujuku... dimana destiny ku selepas ini... aku masih berdoa untuk mendapatkan yang terbaik buatku setelah aku 'ditinggalkan' sendirian.

Monday, August 29, 2005

pagi isnin

satu cerita tentang isnin. macam biasa pergi kerja pagi. tak der apa yang menarik, sebab masih dalam proses induksi dan berkenalan. mengenali bahagian operation. lepas tu tiada.

meeting dengan md. cerita strategi di bintulu. errr... cam ner agaknya aku...

tengahari makan sorang. lonely. tapi... begitukah aku...

lepas lunch... penuhi aktiviti berinternet. petang balik dan malam check e-mail.

apa yang menarik dalam life hari ni?


meja tulis
2300hrs.

Sunday, August 28, 2005

errr ada race kete di miri

Image hosted by Photobucket.com

Petang tadi... dalam aku terlelap, tetiba salah sorang member lama aku datang umah dan ajak aku pi tengok ‘race’. So, aku pun tak pikir lama dan ikut ajer. Lagipun aku tak der keje sangat petang tadi.


Image hosted by Photobucket.com

Borneo Cup Sprint Race 2005 telah dianjurkan oleh Miri Motosport Club, dan ia berlangsung di lapangan terbang lama miri. Sebenarnya lapangan terbang lama tu adalah lapangan terbang untuk kegunaan SSB [Sarawak Shell Berhad] dan aku tak pasti samada masa sekarang nie digunakan lagi atau tidak oleh pihak SSB. Dan kalau tak silap aku memang tempat nie tak digunakan untuk penerbangan. Dan ada yang cakap ia digunakan untuk acara-acara lumba. Tak sure ler lumba halal ker lumba haram.

Antara VVIP yang datang tadi, Timbalan Ketua Menteri Sarawak, YAB Datuk Amar Dr. George Chan dan ADUN Senadin, YAB Datuk Lee Kim Shin. Kiranya ramai jugak ler orang yang datang tengok race tu tadi.

Antara penyertaan adalah dari tuan rumah, Miri, Kuching, Sibu, Bintulu, Sabah dan dari negara jiran Brunei.

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Dan perlumbaan ni sebenarnya bukan macam dalam trek yang seperti di litar sepang cam tu, tapi lebih kepada perlumbaan untuk uji pecutan. Yakni hanya nak lihat siapa cepat dalam masa yang singkat. Ye lah dah litar singkat nak tahu berapa cepat ‘pick-up’ ajer ler. So, sekali ‘race’ 2 kereta dan masing masing tunjuk ‘power’. Dan aku pun tak tahu siapa sebenarnya yang menang sebab aku tak follow sangat game tu tadi. Abis last ‘race’ aku balik dan minum ngan kawan aku kat kedai kopi. Lepas tu baru balik ke umah. Rasa nak maghrib tadi aku sampai umah.

apa beza miri dan kl

Kat company baru nie aku kerja hari sabtu. So semalam aku kerja ler dan sebelum masuk opis tu aku lepak kat kedai minum dulu.

Pagi tu minum keh kosong ajer... so 60 sen. Aku tak kisah...

Lepas tu, masuk opis. Tengah hari dah habis kerja dan aku sms adik aku untuk amik aku dari opis. Sambil tunggu dia, aku lepak lagi kat kedai kopi. Kali nie plak aku order “ice lemon tea” [untuk pengetahuan, kat miri, tak der teh ‘o’ ais limau, semua ice lemon tea ajer. Pakai lemon betul tau.]

Satu ice lemon tea ngan roti nan. Sambil makan tu, 2 orang adik aku sampai dan aku belanja diaorang. Sorang order roti kosong dengan milo ais. Sorang plak roti kosong ngan holick ais.

Habis ajer makan semua tu, aku sutuh kira.

RM8.20

Erk... RM 8.20. apsal mahal sangat. Aku tanya “ betulkan nie RM.8.20? kira lagi”

“Roti kosong 90 sen, air RM. 1.60”

“erk... patut pun”

Aku bayar ajer... lepas tu apa yang buat aku nak tulis dalam nie adalah kerana harga nya. Dan tentang living cost. Kalau di kl dulu, roti kosong aku leh dapat dengan harga 60 sen atau paling mahal pun 70 sen. Air, seringgit dua posen. Tapi disini semuanya mahal. Yang menjadi unik, kenapa orang cakap living cost di kl mahal dari miri. Aku pun tak tahu kenapa. Jadi sekarang nie bila aku fikir sedalam-dalamnya, segalanya mahal dimiri berbanding kl. Jadi, aku tak susah ler kalau aku hidup di kl.

Ya... dengan kesimpulan itu, mungkinkah aku akan kembali ke kl?

Saturday, August 27, 2005

hikmah disebalik penyakit

Beberapa hari yang lalu aku ada terbaca dalam satu majalah tentang topik atas tu. Tujuan aku nak ‘share’ sebab aku memang melaluinya dalam perjalanan hidup aku ini. Aku tidak tahu, inikah ujian yang Maha Esa pada aku untuk menguji kesabaran dan ketabahan aku.

Dan dalam tulisan itu juga penulis itu mengupas tentang isu dan aku akan kongsikan bersama apa yang hendak disampaikan olehnya supaya kita semua lebih beriman dan lebih tabah apabila menghadapi dugaan. Memang aku tidak nafikan, tentang kesempurnaan iman seseorang itu tidak akan lengkap kalau tidak diuji. Bukan setakat dari segi kesusahan, malah ada juga ujian dalam bentuk kesenangan.

Jika didatangkan penyakit pada seseorang, tak kiralah sama ada penyakit itu berat atau ringan, seseorang itu harus menyedari bahawa sakit itu datangnya dari Pencipta dan sudah pastinya terdapat pelbagai hikamat dan fadilat disebaliknya. Cuma, kita sedar atau tidak akan hikmahnya.

Diriwayatkan suatu hari, Salman r.a sedang sakit dan beliau dikunjungi oleh Rasulullah s.a.w. dan melihat keadaan Salman yang sakit itu, baginda seraya bersabda:
“Untukmu dalam sakitmu ini mendapat tiga keuntungan.
Pertama: Peringatan dari tuhan.
Kedua: Pembersih dan penebus dosa-dosa yang lalu.
Ketiga: doa orang yang sedang sakit itu mustajab, kerana itu berdoalah pada
ALLAH sekuatmu.”

Salman Al-Farisi r.a. berkata: “sesungguhnya ALLAH menguji hamba yang mukmin dengan bala, kemudian menyembuhkannya dan menjadi penebus dosa-dosa yang lalu, dan pengingatan untuk masa akan datang.”

“ALLAH juga memberi bala kepada orang kafir, kemudian menyembuhkannya, maka dia (orang kafir itu) seumpama unta yang diikat kemudian dilepaskan tanpa mengerti mengapakah dia diikat dan mengapa dilepaskan”

Dari situlah kita dapat melihat akan kelebihan dan keistimewaan orang-orang mukmin ketika menghadapi musibah atau ujian dari Pencipta. Dan dari situ jugalah akan wujudnya sifat sabar yang mana sabar dalam menahan kesakitan kerana penyakit yang dideritanya dan dalam masa yang sama menghadapi ujian dan bala dari ALLAH.

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sabar itu ada tiga: Pertama, sabar dalam mengerjakan ketaatan. Kedua, sabar menghadapi musibah (bala). Ketiga, sabar meningggalkan maksiat. maka siapa yang sabar atas penderitaan musibah sehingga di tolaknya dengan hiburan yang baik, maka dicatat baginya tiga ratus darjat. Dan siapa yang sabar berbuat ketaatan, maka dicatat baginya enam ratus darjat. Dan siapa yang sabar dalam meninggalkan maksiat, dicatat baginya sembilan ratus darjat”

Ibnu Abbas r.a. berkata “pertama yang tertulis dalam Lauh Mahfuz ialah (bermaksud): Akulah ALLAH yang tiada Tuhan kecuali Aku, dan Muhammad itu utusanKu. Siapa yang menyerah kepada putusanKu dan sabar atas ujianKu dan mensyukuri nikmatKu, Aku catat dia seorang ‘siddiq’ dan Aku bangkitkan pada hari kiamat bersama para siddiqin. Dan siapa yang tidak menerima putusanKu dan tidak sabar atas bala ujianKu dan tidak mensyukuri nikmatKu, maka hendaknya mencari tuhan selain Aku.”

Jadi kita boleh lihat, betapa murninya ketauhidan orang-orang yang beriman dalam menghadapi sebarang musibah yang menimpa dirinya.

Bagi orang yang ditimpa bala, ilmulah yang akan dapat memberitahunya betapa bala yang antaranya berupa sakit itu merupakan anugerah dan kelebihan yang Allah berikan kepadanya.

Mu’az bin Jabal r.a. berkata: “jika ALLAH memberi bala (ujian) bagi seseorang mukmin berupa penyakit maka Malaikat yang disebelah kiri diperintahkan supaya tidak mencatat apa-apa, sedangkan Malaikat sebelah kanan diperintah: Catatlah untuk hambaKu sebaik-baik amal perbuatan yang biasa dilakukan ketika sihat, kerana dia kini dalam belengguKu".

Keistimewaanya disini, orang yang sakit itu akan diampunkan dosa-dosanya seandainya dia menemui ajal kerana penyakitnya itu atau ALLAH sembuh dari penyakit tersebut.

Ja’far bin Barqan meriwayatkan dari seorang tua dari seorang sahabat Muhajirin ketika dia menziarahi seorang pesakit, tiba-tiba sahabat itu berkata:

“saya telah mendengar bahawa orang yang sedang sakit itu mendapat empat macam:
Pertama:, diangkat daripadanya pencatatan kalam.
Kedua: diberikannya pahala apa yang biasa dilakukannya ketika masih sihat.
Ketiga: tiap-tiap dosa dikeluarkan dari setiap ruas persendiriannya.
Keempat: Jika mati diampunkan baginya, jika lanjut umurnya juga diampunkan baginya.

Jadi kita dapat lihat betapa murninya hati dan hendaklah kita redha dengan ujian yang berupa penyakit itu.

Abul-Laits Assamarqandi dengan sanadnya dari Atha’ bin Yasar berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda “jika seseorang sakit maka ALLAH mengutuskan kepadanya dua Malaikat dan berfirman: Lihatlah apa yang dikatakan oleh hambaKu kepada orang-orang yang menziarahinya. maka apabila dia diziarahi orang lalu mengucap ‘Alhamdulillah’, maka disampaikan kepada Tuhan, padahal Allah lebih mengetahui, lalu Allah berkata kepada dua Malaikat: Sampaikan kepada hambaKU: jika Aku mematikannya kerana penyakit itu pasti Aku masukkan dia ke dalam syurga, dan jika Aku sembuhkan, Aku ganti dengan daging yang lebih baik dari dagingnya, dan darah yang lebih baik dari darahnya, dan Aku jadikan penyakit itu sebagai penebus dosa-dosanya.”

Jadi kita lihat begitu besar dan hebatnya kurniaan ALLAH kepada orang-orang mukmin. Kemuliaan yang diberikan itu tidak ada bandingan dan nilainya dengan apa saja harta dan kedudukan seseorang di dunia ini. Anugerah yang dikurniakanNya adalah kekad dan abadi. Tidak punah atau rosak. Tidak berkurangan malahan semakin bertambah.

Abu Said Al-Khudri r.a. berkata: Nabi s.a.w bersabda: Tuhanmu berfirman:
“Demi kemulian dan kebesaranKu, Aku tidak mengeluarkan seseorang dari dunia, padahal Aku akan memberi rahmat padanya, melainkan Aku bersihkan ia dari semua dosa yang pernah dilakukannya, dengan penyakit di badannya, atau kesempitan hidupnya, maka jika masih ada sisa dosanya, aku beratkan padanya sakaratul maut sehingga datang menghadap padaKu sebagaimana keadaannya ketika baru lahir dari perut ibunya.

“dan tiada Aku mengeluarkan seseorang dari dunia, sedang Aku berkehendak menyeksanya, melainkan Aku bayar tunai (kontan di dunia) tiap amal kebaikan yang dilakukannya iaitu dengan kesihatan badannya, dan kelapangan hidupnya, dan bila masih ada sisa ‘hasanat’ yang belum dibayar, Aku ringankan baginya sakaratul maut sehingga datang menghadap padaKu, sedang dia sudah tidak mempunyai ‘hasanat’ yang belum dibayar.”

Kesimpulannya, hendaklah kita fahami dan redha apabila melihat seseorang yang bakal menemui Penciptanya yang mengalami derita kesan penyakit, itu beerti ALLAH hendak membersihkan sisa-sisa dosanya di dunia ini dan kemudian kembali ke rahmatullah dalam keadaan yang bersih dan suci dari sebarang dosa. Begitu juga dengan sesiapa sahaja dari golongan mukmin.

Oleh yang demikian, kita hendaklah bersedia untuk menghadapi apa jua dugaan atau musibah dari ALLAH agar apabila kita diuji maka kita boleh menghadapinya dengan penuh kesabaran dan ketakwaan.

Thursday, August 25, 2005

hari pertama

hehehe... hari pertama di sini... di company baru dan aku dah report pagi-pagi lagi kat company baru nie. errr macam best gak, siap ada induksi lagi tu cam ner ngan company baru nie. dan plan diaorang aku akan ke bintulu next month. yeah next month. so, hujung bulan ni aku kena berangkat ke sana ler. bintulu.

pagi ni tadi banyak gak induksi berlaku. sebagai orang baru, mestilah aku blur sket pasal apa yang perlu aku lakukan. dan apa tugas-tugas aku nanti. sekarang ni baru lepas lunch dan aku ada chance sket nak log kat internet dan sebab tu aku baru merasa nak update blog nie sket.

cuma, ada beberapa perkara yang memeningkan kepala aku sekarang nie. pasal adik aku kat sabah tu. macam problem ajer aku dengar. ada masalah ngan kawan-kawan. mungkin kerana dia terlalu aktif dan aku risau sungguh dengan dia. bukan apa, perkara yang aku risaukan adalah phd. huh... bahaya dan ngeri tu. dan aku percaya mungkin kerana itu jodoh aku pendek. walauapapun, aku doakan dia ok. dan aku dengar dia nak balik jap ke sini. so, balik ler dulu.

Monday, August 22, 2005

perjalanan selepas resign 2 - finale

Ahad.
Pepagi dah sedia orang tua aku nak balik. Memasing cam nak balik pagi tu jugak. But aku memang tak kan balik pagi nyer. Sebab aku cam rasa tak puas lagi di rumah tu. Memang aku rasa cam seronok sangat kalau berada kat umah tu dan memang kalau dapat aku nak tinggal lama ajer kat situ. Tapi nak buat cam ner, masa berlalu dan aku kena teruskan ‘perjalanan’ yang aku kena tempuhi. Aku tak banyak sangat kerja pagi tu, saja borak-borak ngan ‘mak mertua’ lepas tu salin lagu dan beberapa gambar dan lepas tu baru aku sibuk nak packing balik. Tapi, mak usu carik lagi dan dia suruh datang umah, makan siang.[alah makan tengahari ler] Nak tak nak, pegi ler. Sebab lepas ni pun aku tak tahu bila lagi nak datang. Lagipun memang mak usu antara sedara yang aku agak rapat. Sebab dulu, arwah memang rapat ngan diaorang, so secara automatic aku pun rapat gak ler.

mmm. sebelum balik tu kitaorang amik keluarga dulu. Yelah sebagai kenangan yang keluarga pernah bersama, walaupun pada awalnya mempunyai perancangan untuk berbesan. Tapi nak buat cam ner perkara telah berlaku. Petang tu hujan plak. Cam menangisi pemergian kitaorang dari jb. Hehehehhe, gerak gak lah dalam kul berape ntah, tak ingat sangat tapi dah masuk zohor ler. Pegi umah usu, memang semua dah ready dan hanya tunggu masa ajer nak makan. Tapi kena tunggu mak dan ayah mertua aku gak ler. Lepas tu baru start menjamu. He ha he ha... makan jangan tak makan.

Kalau tak silap dalam kul 3 petang lagi kitaorang gerak ke kl. Aku memang terus ke KL ler dan tak singgah mana-mana. Abang ipar aku balik kampung dulu. So tak der ler konvoi. Perjalanan petang tu kami teruskan dan kami hanya singgah di restoren r&r air keroh melaka ajer. Sembahyang asar jap, lepas tu gerak terus ke kl. Kalau tak silap sampai ke kl dalam maghrib dan sampai ajer dah lepak ajer kat umah. Ye lah dah letih. Terutama aku ler. Sebab aku yang drive memanjang.

Isnin
Pagi-pagi gerak ke putrajaya. Hehehe.... nak amik gambar. Lepas tu terus ke nilai nak beli belah. Mula pi nilai 1, lepas tu pegi nilai 3. dan petang tu singgah rumah member aku shira. Sebab dia yang tolong aku masa bertunang dulu, so singgah ler. Lagipun ntah lepas nie tak tahu ler bila nak datang lagikan. Petang balik umah dulu, sebelum malam tu ke kajang untuk menikmati sate kajang.

Selasa

Awal pagi pergi subang jap. Nak jumpa forwarding yang uruskan harta aku. so, aku deal ngan dia nak suruh amik barang hari rabu dan aku hantar kereta hari khamis pagi. Lepas tu, pegi klcc. Tapi tak jalan di klcc ler. Naik putra lrt ke masjid jamek. Lepas tu beli belah di jalan masjid india. Bergambar ler merata sampai dataran. Lepas tu baru balik ke klcc dan amik gambar. Lepas tu balik umah dan rest. Untuk perjalanan esok. Actually bukan perjalanan apa pun sebab nak pack barang aku. barang aku banyak lagi tak pack. So, malam tu aku pack semua barang sampai kul berapa aku pun tak ingat sangat.

Rabu
Pagi sambung lagi packing. Sebab lorry datang nak amik barang petang tu. Tapi tak sampai petang pun, kalau tak silap dalam kul 10, lori dah datang nak amik. Nasib baik barang dah siap pack semua. Dalam 14 kotak. Abis ajer punggah barang tu, kitaorang gerak ke shah alam. Actually aku nak bawak diaorang jalan-jalan sambil amik gambar ler. Mula gi plaza alam sentral, sebab nak beli negatif filem yang dah abis. Lepas tu ke dataran shah alam dan tasik. Pegi masjid shah alam untuk solat zohor, lepas tu gerak ke subang parade. Abis tu, jalan-jalan dalam kereta ikut ldp sampai ke tv3. balik. Rasa dah petang tu. Bukan apa, malam tu aku nak jumpa adik ipar aku untuk kali terakhir sebelum aku balik sarawak.

Actually, aku memang nak luahkan niat aku pada dia sebelum nie, tapi lidah pendek sket, dan malam tu aku memang nekad, walau apapun terjadi. Sebab bagi aku, kalau tak sekarang bila lagi. Sebenarnya aku menyayangi arwah tunang aku lebih dari segalanya. Dan dalam masa yang sama aku memang menyayangi keluarga mereka dan aku turut menyayangi dia. dan mungkin aku mampu manyayangi dia umpama aku menyayangi kakaknya dulu. Cuma aku tak pasti dia boleh terima atau tidak. Tapi aku dapat rasakan yang aku memang mampu untuk menyayangi dia. dan sekarang keadaan dah jauh, hanya alat perhubungan ajer yang boleh membantu aku untuk meneruskan hubungan aku dengan dia.

Dan hasrat aku malam tu terluah juga. Erk, terketar jugak nak cakap. Dan lepas tu terus balik. Malam tu, dah tido, sebab esoknya nak balik dah. Sedih sungguh aku malam tu kerana meninggalkan semenanjung yang banyak mengajar aku erti hidup.

Khamis
Pagi, aku hantar barang dan ayah aku ke klia dulu. Pagi yang hujan tu, aku rasakan umpama hari bersedih kerana aku nak balik sarawak. Tapi, keputusan telah aku buat dan memang sukar untuk aku undur. Walaupun hakikatnya aku nak berundur. Yakni tak nak balik. Sebab aku dah ada rasa sayang muncul dalam hatiku pada seseorang di sini.

Balik dari hantar ayah aku ke klia, aku hantar mak dan makcik aku ke stesen erl putrajaya. Lepas tu balik umah, ajak bro sekali ke subang. Ke subang untuk hantar kereta. Lepas hantar kereta, bro hantar aku ke erl putrajaya. Dan mulalah perjalanan naik erl dan ke klia. Di klia, aku jumpa shiela. Kawan arwah tunang aku dulu. Borak-borak jap dan sampai masa nak check in. Lepas check in aku masuk balai berlepas dengan perasaan sedih sekali. Yah... tahu ajer ler, kalau balik untuk seketika, mungkin aku tak sedih sangat tapi barang berpindah. Dan dalam hati aku memang ada rasa untuk aku kembali ke semenanjung. Dan apa yang aku harapkan kini, agar aku ada jodoh di semenanjung dan aku memang mengharapkan aku dipanjangkan jodoh ngan dia. dan lepas tu, aku mungkin akan ke johor semula.

Petang tu, fly dan sampai ke miri airport dalam kul 9 malam. Herk, sepanjang pejalanan dalam flight tu aku memang menangis. Dan aku tak dapat tahan kesedihan aku sepanjang pejalanan tu. Kalau tak silap aku sampai miri aku masih menangis lagi. Dan buat pertama kalinya, aku merasakan aku teringatkan seseorang. Yakni pengganti arwah tunang aku. dia. walaupun sebelum nie aku terasa setiap hari penuh kekurangan, kerana dulu aku selalu hubungi arwah, dan kini masih sama. Namun yang bezanya, dulu kosong dan sekarang aku dapat merasakan aku semacam kasih pada dia. Cuma aku takut untuk bertanya lebih. Aku takut dia tertekan, dan aku takut, aku dikata menagih cinta. Namun, itulah hakikat yang aku seperti sayang padanya.

Sampai umah malam, aku terus cuba nak log on internet. Tapi problem line plak. Aku pun tak sure apsal. Ahhh tak puas hati langsung, esoknya aku pi tmnet beli prepaid. Dan malam tu sambung nak log on internet.

Dan itulah ringkasan perjalanan aku sebelum aku pulang ke tanah airku. Kepulangan yang aku rasakan memberi kesedihan padaku kerana meninggalkan semenanjung dan meninggalkan dia. aku harap, pjj mampu memanjangkan hubungan aku dengan dia.

Friday, August 19, 2005

perjalanan selepas resign 1

mmmm... dah beberapa hari aku tak menaip dalam blog nie. Dalam erti kata lain aku tak update pun blog aku nie untuk sekian hari selepas hari terakhir aku bekerja di syarikat lama tu. Hari ni aku dah sampai Miri. Kampung halaman aku. ahhh.... sedih, sayu, pilu kerana meninggalkan tempat permainan aku selama ini. Ya, mungkin aku boleh katakan bahawa miri juga salah satu tempat permainan aku, namun, kuala lumpur telah memberi banyak tempat untuk aku bermain dan mencari ilmu serta pengalaman. Tak per. Mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku kini. Aku hanya terus menanti seperti dulu.

Dalam beberapa hari ni selepas hari terakhir aku di syarikat lama, memang aku agak sibuk sket. Bukan apa, orang tua aku datang untuk bantu aku berkemas barang untuk berpindah ke sarawak. Mula malam khamis hari tu, dengan keadaan yang berjerebu, aku ambil mereka di klia. Sampai kalau tak silap aku dalam kul 12 malam. Lepas tu, balik umah dan tido.

Jumaat
Pepagi jumaat tu, terus gerak nak ke melaka. Tapi sebelum tu sarapan jap. Haaa... kat restoran bravo. Alah kat puchong tu jugak. Kalau tak silap aku, kitaorang mula gerak dalam kul 10.30 pagi tu. Tujuan pertama atau destinasi pertama adalah melaka. Tapi, ayah aku dah contact kawan lama dia di melaka dan akhirnya kitaorang pergi sana ajer. Kat tanjung bidara di melaka. Alah nak jumpa kawan ayah yang dah lama tak di jumpainya. Kat situ dah hampir kul 12, kalau tak silap aku ler kita orang sampai sebab tak tahu jalan dan sesat. Ye lah kawasan kampung plak tu. Sesampai ajer. Lepak jap kat umah, lepas tu semayang jumaat.

Saje nak tengok gak, sembahyang jumaat kat sana... hehehe... aku memang cam tu, memane aku pegi memang nak tengok keadaan sekeliling. Sekurang-kurangnya tahu keadaan atau apa yang berlaku. lepas jumaat, kita orang balik umah dan menjamu selera... atau dengan istilah yang best... makan tengahari.

Dalam kul 3 petang, baru mula nak gerak ke bandar hilir nak amik gambar sebagai kenangan. Tapi sebab aku macam blur sket, aku pun cakap ngan pakcik tu nak ke a famosa. So, dia tunjukkan jalan, tapi aku tersilap yang a famosa ni adalah resort dan bukan yang kat bandar tu. Kena patah balik plak. Terpaksa aku drive sendiri nak pergi bandar hilir. Dalam kul 4 lebih gak kalau tak silap aku kita orang sampai kat sana. Ahaks. Apa lagi, jejalan sambil bergambar ler. Tak kurang juga mak cik aku nak membeli barang kenangan untuk bagi kat anak buah memasing.

Hampir 6 petang, ‘mak’ aku dari johor telepon, tanya kat mana. Ye lah, hari tu aku cakap yang aku akan sampai hari jumaat dan mustahil ler, dah 6 petang tak sampai-sampai lagikan. Tu yang dia tanya aku. lepas tu memang aku terus gerak ke johor dan kalau tak silap sampai sana dalam jam 8 malam. Lepak-lepak dan tido.

Sabtu.
Yup nak kenduri arwah yang ke 40. aku pagi tu ke senai dulu sebab nak beli tiket flight nak balik miri pada next following week nye. Nasib baik ada tiket pada 18 Ogos. So, aku tak risau lagi. Cuma harga nya lebih sket ler. Dalam 250 sorang. Ahhh tak pe still murah berbanding penerbangan yang lain tu. Aku beli dan lepas bergambar sket-sket, kitaorang gerak ke pasar tani.

Pasar tani ni bukan apa. Sebab kedua orang tua aku meniaga pasar tani. So mereka nak tengok macamana keadaan pasar tani di negeri orang. So, tu yang beriya sangat nak tengok. Sampai dalam kul 10 lebih, dah banyak yang nak tutup dah. Mungkin jualan dah abis. Pasar tani ni kat stadium larkin. Lepas tu, aku bawak mereka ke danga bay. Nak tengok cam ner yang di katakan dengan danga bay tu. Hehehehe..... meriah sakan bergambar. Bukan meriah orang datang tapi, bergambar. Ye lah, siang maner ada orang sangat. Lepas tu baru ler aku nak pergi ziarah kubur arwah tunang aku. tapi, penumpang kata nak makan dulu. Emmm aku pun tak banyak idea nak bawak maner. Last-last pegi ajer ler ke stulang laut. Selain makan leh gak tengok singapore dekat dan heheheh seperti biasa bergambar. Lepas tu baru ler gerak ke kubur. Walau apapun aku kena jugak pergi. Sebab memang itu niat aku dari awal. Once aku jejak kaki di johor aku kena pergi jumpa ‘dia’. walaupun dia tak boleh berborak dengan aku.

Agak petang gak balik tu, tengok orang dah mula rewang kat umah. Errr... mak ngah pun dah ada dah. Selain tu, seperti biasa ler. Jejiran tetangga. Buat preparation petang tu sampai ke maghrib. Lepas tu, siap, maghrib dan mula yasin wanita dulu. Abis, terus sambung yasin lelaki plak. Dan habis semua agak malam juga kalau tak silap. Dan... sorang-sorang mula balik. Memang aku rindu sangat saat orang ramai dan aku mula sedih bila sorang-demi sorang balik. Terutama ahli keluarga. Mak usu, hhhhh selalu ajer, ajak ke rumah. Aku just cakap insyaAllah. Esok datang. Cuma aku tak leh nak janji ler nak datang. Rumah mula sunyi sebab orang dah ramai balik. Tinggal ler, kita orang yang biasa nie.

mmmm. aku ada cakap ngan mak usu, “kan best kalau ni bukan kenduri arwah!”
“alah, romzi, kita merancang tuhan yang tentukan semuanya” balas mak usu kat aku, masa rewang tu ler. Aku memang sedih sangat. Kekadang memang air mata aku menitis sahaja bila terkenangkan kenangan silam. Yah... aku memang harapkan yang kenduri itu bukan kenduri arwah, tapi kenduri perkahwinan atau yang seumpamanya untuk aku dan ‘dia’. namun, semua telah terancang dan aku hanya pasrah menerimanya.

Thursday, August 11, 2005

last day in office

errr.... hari ni last day aku kat office nie. jadi lepas jam 5.30 petang nanti aku akan balik dan takkan datang ke office nie lagi untuk bekerja... dan dalam masa beberapa hari ni mungkin aku tak dapat access pada internet sebab aku sibuk nak buat preparation untuk balik ke sarawak.

ya mungkin seperti kata-kataku sebelum ini, panggilan untuk kembali telah bergema, namun jauh disudut hati masih berat lagi rasanya nak tinggalkan bumi yang bertuah ini. kerana, dibumi inilah aku mencari segalanya. dari pendidikan, pengalaman, pekerjaan, kehidupan dan pasangan, semua aku jumpa disini dan itu yang membuatkan aku berat untuk meninggalkan bumi ini.

aku teringat usik-usik kawan-kawan aku yang cakap, bolehkah romzi nie hidup kat sana nanti? sini dah biasa huha huha gini, last-last pegi sana.... tak tahu nak cakap ler. tapi tengok ler... bak kata kekawan aku, heheheh ni ntah last-last datang sini balik. walauapapun, keputusan dah dibuat dulu dan aku tak dapat nak tarik balik keputusan itu, walaupun berat. aku kena terima kenyataan yang aku kena mencari sesuatu yang baru lagi. dan caraban masa depan harus aku hadapi.

==================================================
cerita lain disebalik nak balik sarawak

dalam kesedihan aku nak balik, mungkin aku rasa sesuatu terjadi pada aku. ahhh... kekadang aku nie merapu gak. tapi selepas satu program yang dianjurkan oleh satu group dalam yahoo, aku tetiba macam dapat satu semangat baru untuk hidup. but, kenapa ia datang lewat setelah keputusan aku buat. arhhhh... aku pun tak tahu kenapa.

dan selepas itu, aku tetiba terasa yang aku macam mula sukakan seseorang dan aku rasa cara dia layan aku macam boleh memberikan aku harapan untuk teruskan perjuangan. cuma aku takut yang aku ajer lebih, tapi dia anggap itu sebagai normal.

terus terang aku kata, selepas pandangan pertama malam tu, aku macam kaku semacam dan masih macam kurang percaya akan keadaan aku. ya aku sedar yang aku nie memang susah nak cam tu tapi, kali ni ia berlainan. ada rasa segan bila lihat dia dan tak kurang aku rasa macam ada sesuatu dalam diri. uhhhh... mula aku anggap itu perasaan aku ajer.

tapi lepas balik tu, aku masih rasakan lagi penangan itu. sehingga esoknya masih terbayang akan dia. apakah ini kesan pandang pertama seperti posting aku sebelum ni? aku cuba kawal keadaan namun, tak kusangka bahawa perubahan aku itu, ada pihak yang ketahui dan pihak itu macam menyokong tindakan aku. uhh.... adakah kembali semula aku ini?

aku gagahkan diri memulakannya... telefon dan berhubung melalui net. berjumpa lagi. dan membuatkan aku tidak keruan memikirkannya. namun, yang dapat aku rasakan cara layanan melalui telefon itu umpama yang arwah tunang aku kembali. cara layanan hampir sama, dan itu yang membuatkan hati aku diketuk berkali-kali. dan hingga ke saat aku menulis ini, aku masih rasakan yang dia macam caring dengan aku, walaupun aku tidak tahu keadaan sebenar pada dia. ahhhh... adakah kisah lama kembali berulang? adakah aku mula jatuh hati pada dia kerana layanan yang diberinya.... ohhhh.... berilah aku petunjuk.

dan... ya... aku merasakan yang aku macam mula menyukai dia... tapi bolehkah dia terima aku ini, kerana aku sedar siapa aku, tiada rupa dan dia umpama model, sedangkan aku hanya insan biasa yang tiada apa.

Monday, August 08, 2005

ada apa dengan cinta??? - part 2

Episod 2; Apa Rasanya Jatuh Cinta???

Jika mitos menceritakan kisah cinta Rama dan Sita, Romeo dan Juliet, masa kini juga masih tidak lari dengan kisah cinta. Kisah cinta yang seringnya dijadikan bahan cerita yang hadir di tengah-tengah kita dari masa ke masa, baik dalam bentuk cerita turun-temurun, buku, filem, mahupun sandiwara radio. Ada cerita yang diilhami dari kisah nyata, tapi ada juga orang yang kisah cintanya seperti difilem. Sebenarnya apakah yang dikatakan dengan cinta itu? Mengapa topik yang satu ini seperti tidak ada habis-habisnya untuk diceritakan, dibahas, dan diperdebatkan? Yang lebih penting lagi, apa arti cinta bagi remaja? Berbagai terminologi digunakan orang untuk melukiskan bagaimana rasanya jatuh cinta itu. Ada yang berkata bahwa jatuh cinta itu amat indah sekali, sehingga semua di sekeliling kita juga terasa indah. Ada yang berkata bahawa cinta terasa menyesakkan dada sehingga harus diungkapkan kepada pihak yang dijatuhi cinta. Cinta membuat kita berdebar-debar, berkeringat, dan salah tingkah bila berada dekat Si Dia.

Semua itu sebenarnya merupakan fasa ketertarikan yang boleh dijelaskan secara psikologi maupun fisiologi. Pada saat kita tertarik pada seseorang, otak kita mengirimkan signal ke tubuh untuk memproduksi hormon tertentu yang akhirnya memunculkan reaksi-reaksi seperti di atas. Siapa yang boleh membuat kita tertarik tentunya sangat dipengaruhi oleh pengalaman peribadi serta bagaimana kita dibesarkan.

Sebagai manifestasi dari suatu peralihan masa dengan yang didalamnya jua dikandungi dengan perubahan fizikal, emosional, dan seksual, remaja juga mula mengalami perasaan tertarik pada lawan jenis yang diikuti dengan perasaan jatuh cinta. Hal ini merupakan hal yang normal, walaupun tidak bererti bahawa remaja yang belum pernah jatuh cinta memiliki masalah.

Menurut kajian, remaja cenderung untuk jatuh cinta pada orang yang telah lama dikenalinya dengan baik, seperti kawan sepersekolahan atau sekuliah, teman sepermainan atau jiran tetangga. Namun adakalanya remaja juga boleh jatuh cinta dengan orang-orang yang disetujui oleh sahabat-sahabatnya.

Dengan kepesatan ICT, interaksi kita dengan orang lain juga lebih bervariasi. Sebelum ini, perkenalan banyak terlangsung secara fizikal (bertemu di sekolah, campus, dan sebaginya), namun wujudnya teknologi ini remaja telah boleh berkenalan dengan mudahnya dengan orang asing melalui chatting di internet, sekaligus juga membuka peluang untuk jatuh cinta. Namun, keindahan dunia maya ini tidak selalu disertai dengan keindahan di dunia nyata. Ini kerana banyak orang memalsukan identitinya di internet untuk mengambil manfaat dari rakan boraknya. Hal inilah yang mesti harus kita waspadai.

Friday, August 05, 2005

ada apa dengan cinta??? - part 1

Episod 1; Falsafah Cinta???

Ada Apa Dengan Cinta???.....
Ini bukan cerita dari Rudi Soedjarwo, yang mengisahkan antara Cinta dengan Rangga....
Tetapi mengungkas apa itu falsafah cinta....

Ramai orang ada menyebut, bahawa terdapat dua proses dalam jatuh cinta. Yang pertamanya secara tiba-tiba, atau dengan kata lain ‘love at the first sight’. Dan yang kedua adalah setelah melalui proses perkenalan dan interaksi antara satu sama lain.

‘Love at the First Sight’
Cinta ini merupakan manifestasi dari kaca penglihatan dan visualisasi. Jatuh cinta yang boleh kita katakan sebagai "Cinta Segera" ini, seperti istilahnya, tertumpu pada ketertarikan visual yang tertangkap oleh indra. Sudah pasti implikasi dari indra ini menumpukan pada penampilan fizikal si gadis. Bila mata terpandang si gadis ayu, hati mula bergocak dan mereka inilah yang biasanya korban cinta “at the first sight’.

Sebelumnya drama cinta ini tertumpu pada kaum lelaki, namun era mengubah bahwa wanita jua punyai citarasa untuk mendapatkan ‘cinta segera’ ini. Ini mungkin kerana sifat fitrah manusia yang inginkan sesuatu yang elok di mata. Drama ini juga menyaksikan kebangkitan rasa cinta yang agung dan tidak dinafikan bisa membawa ke kejatuhan serta kecundang dalam bercinta.

Cinta interaksi
Cinta ini memungkinkan lebih rapat dan natijah kejatuhan adalah kurang menonjol. Ia menampakkan satu cinta yang lebih matang dan utuh, kerana panah asmara tidak begitu saja memacak apabila sepasang anak Adam bertemu. Ada proses panjang sebelum busur panah asmara dipacakkan, di mana pasangan tersebut saling kenal, berinteraksi hingga masing-masing tahu kelebihan dan kekurangan setiap individu, hingga kemudian terjadi keserasian yang memanifestasikan satu pertalian kasih agung di antara keduanya.

Drama cinta ini tidak menjadikan kondisi fizikal sebagai faktor utama dalam merisik bibit cinta. Keserasian hati dan perasaan adalah merupakan faktor utama agar jatuh cinta seperi ini boleh terjadi dengan unik. Sebagai individu yang pasti memiliki keinginan untuk berkongsi dan kenyataan untuk saling memerlukan, memberikan peluang terjadinya keserasian perasaan dengan berlawanan jenis yang boleh menimbulkan perasaan suka yang berlanjutan menjadi cinta.

Menurut anda, proses manakah yang lebih ideal bagi seseorang untuk jatuh cinta? Dan benarkan seorang wanita "diharamkan" untuk mengutarakan rasa cintanya kepada lawan jenisnya dulu? Hanya anda sendiri yang dapat menjawabnya. Kerana ianya bersifat sangat ekslusif dari individu yang sedang jatuh cinta.

bersambung...

Thursday, August 04, 2005

alhamdulillah syukur

mmmm memang syukur. aku berjaya memformat laptop aku dengan sendiri dan kali nie tanpa bantuan orang ketiga. ahaks. dulu kalau aku nak format laptop nie aku kurang confident sket dan kali nie aku buat muka confident ajer.

yeah, pasal aku nak format aku nak tengok betul tak budak tu cakap, lepas format laptop akan lebih 'ringan' sket. ye lah lepas aku tambah ram. tapi hari ni lepas aku update dan buat keje, tak rasa sangat pun. still lembab gak jadinya. aku pun tak sure kenape. mungkin hdd aku kecik kot. tak cukup ruang untuk data aku bermain. ye lah aku punya hdd 20G aje. bila aku masuk software dah separuh jadiknyer dan bila tambah itu ini, dah hampir penuh. huh... biarlah.

tengok ler kalau ada rezeki nanti aku ingat nak beli baru ke atau ape. kalau tak pun aku request dari company baru aku tu. hehheee... takkan tak bagi kot? aku kan project engineer, kena ada laptop untuk aku buat presentation dsb. tak gitu?

ok. cheers...

Wednesday, August 03, 2005

laptop akuuuuu!!!

arghhhhh... ape kena pulak dengan laptop aku hari ni. selama ni ok plak dia. ntah kenape hari ni aku nak read cd dah tak bleh plak. tension sungguh. aku pun tak tahu kenape. hari tu aku plan nak format laptop tu sebab baru tambah ram dan rasa berat. 'dandan' hari nie meragam plak disc drive tak leh nak read. apa yang aku buat sekarang nie aku transfer semua data ke dalam pc lain dan bila habis je. hehehe siap ko laptop. tahu ler ape akan aku lakukan nanti...


petang yang malang...arghhhh

Tuesday, August 02, 2005

akhirnya begini jadi blog aku

dalam beberapa hari ini aku cuit sana cuit sini dan aku cuba itu, cuba ini, akhirnya aku berjaya memake-upkan blog aku nie. so, lepas nie mungkin aku nak tambah atau tacap sket-sket ler supaya menjadi lebih cun. aku puas sket ler atas hasil kerja aku nie, sebab aku sedar aku tak der background langsung dalam programming dan dalam dunia it nie. segalanya main cuba bak kata member aku yang nak ajar aku pasal blog nie, "alah romzi, ko try sana sini ajer. try and error ler katakan" so, akhirnya try and error aku kali ni menjadi dan inilah hasilnya. jadi diharap pembaca blog aku sekalian boleh vote untuk aku, alah yang kat sebelah tu ler. malaysian topblog. tak top 10 pun tak per. at least dalam to 50 pun dah cukup. sebab kalau nak atas memang payah. tengok ajer ler blog orang lain yang serba canggih cam sultan muzaffar, klubbkidd, dan beberapa otai lagi.

sekian. selamat membaca blog aku yang masih ada kureng sana sini.

cerita pasal kerja - akhir

hujung bulan jun aku dapat call dari hr & admin director company baru untuk tanya aku pasal peluang yang dia nak offer. aku terkejut. seingat aku, aku hanya layan ala kadar sahaja sebab aku pada masa itu berada di dalam bilik control, salah satu pelantar yang masih dalam pembinaan di teluk ramunia. [gambar ada pada posting yang lalu]

aku memang blur lagi pada awalnya tentang syarikat itu. malah nama syarikat pun aku tak tahu. dia ada bagitahu aku nama syarikatnya, tapi disebabkan keadaan yang agak bising, jadi aku tidak dapat mendengar secara jelas apakah nama syarikat itu. aku suruh dia menghantar e-mail padaku untuk beritahu aku dengan lebih lanjut tentang syarikatnya terutama sekali apakah penglibatan syarikat beliau dalam industri ini.

aku sebenarnya tidak tahu dari mana mereka dapat cam aku. bila aku tanya, mereka tahu dari mak aku. wow satu yang unik, cari aku sampai rumah tu. tapi sekurang-kurangnya aku tahu darimana mereka dapat tahu pasal aku.

habis saja tugasan aku di johor aku balik kl dan lepas aku check e-mail baru aku tahu nama syarikat itu dan selepas itu, barulah beliau yakni hr & admin director itu follow up aku. terasa juga macamana aku dengan syarikat sini dulu. proses agak berlaku dengan sekejap. kekadang director itu menelefon aku pada waktu malam untuk mendapatkan maklum balas. dan akhirnya, salah seorang business partner dia nak jumpa aku di kl. mereka aturkan pertemuan aku di cititel hotel.

aku pergi saja untuk berjumpa dengan seorang lagi director syarikat tersebut. aku mula ingat beliau akan tanya aku pasal kerja, alah macam orang biasa interview ler, tapi beliau lebih kepada promosi company beliau kat aku dan suruh aku join beliau untuk bantu beliau menguruskan branch beliau. walaupun aku memberi beberapa alasan, sebab aku masih sayangkan company sekarang tapi kebanyakkan alasan itu berjaya beliau counter kan. akhirnya aku akur dengan tawaran yang beliau buat kat aku. lepas itu, hr director call aku semula untuk negotiate pasal salary. dengan benefit yang company nie bagi, aku terima offer beliau dan akhirnya beliau hantar offer letter hari tu juga melalui e-mail. aku check dan ok. agak berpuas hati.

lepas dapat surat itu, aku terus menghantar surat peletakan jawatan dengan syarikat sedia ada sekarang ini. mula memang agak berat untuk mereka melepaskan aku, tapi setelah diberi peluang satu minggu untuk aku memikirkan balik apa tentang peletakan jawatan itu akhirnya mereka terpaksa akur. namun, pesanan boss aku sekarang nie, company sentisa membuka pintu, jika aku nak kembali semula.

aku tak pasti pasal keputusan aku untuk menerima company baru. aku takut ia ada dipengaruhi oleh perasaan aku yang tidak tenteram dan secara tidak langsung oleh orang tua aku yang seakan memaksa aku untuk belik sarawak. aku pun tak pasti, kenapa orang tua aku macam mendesak aku untuk balik ke sarawak dan bekerja di sana. malah parent aku juga yang mencadangkan aku pergi ke company baru ni. aku pun tak tahu. siapa punya masa depan sekarang ini. adakah itu masa depan aku?

Monday, August 01, 2005

cerita pasal kerja II

seperti yang aku janjikan minggu lepas aku akan cerita serba sedikit tentang pengalaman kerja aku. dan kali ini aku akan menceritakan bagaimana aku memulakan langkah dalam dunia oil and gas.

selepas aku tandatangani perjanjian kerja aku bersama syarikat baru itu, [yakni syarikat yang aku bekerja sekarang ini, yang sementara menunggu waktu nak habis aje] aku tidak berhenti setakat itu saja. aku memulakan langkah aku mencari dan menjejak sekian kontek yang ada sebelum ini. siapa-siapa yang terlibat dalam industri ini. selain itu, aku buka fail-fail lama syarikat untuk mencari siapa yang mereka berhubung selama ini. namun tidak banyak kontek yang aku perolehi. dan seperti biasa aku kena mencari dan menjejak semua syarikat yang terlibat dengan dunia oil and gas ini.

di awal itu memang agak payah kerana tiada kontek, tapi boss aku bagi beberapa orang kontek untuk aku follow up. aku cuba dan dalam beberapa bulan aku dah mula dikenal dam bidang itu. walaupun tak semua yang kenal dan sedar akan kewujudan aku masa itu, namun feedback orang ramai telah mula membuahkan hasil. sikit demi sedikit aku bangunkan kontak aku.

banyak cabaran aku dalam syarikat ini, namun aku tidak pernah mengeluh kerana syarikat ini telah banyak memberi aku peluang untuk menjadi seorang usahawan. bayangkan saja aku seorang sales atau front line dia untuk market semenanjung selain daripada executive director aku. kami sama-sama bangunkan empayar disini. boss aku mainkan peranan untuk jaga orang yang sama level dengan dia manakala aku akan memainkan peranan untuk orang yang se-level dengan aku. terutamanya engineer, procurement, design dan sebagainya.

sepanjang aku di syarikat ini juga banyak mata yang memerhatikan aku. ada beberapa syarikat juga turut 'melamar' aku untuk menyertai mereka. aku pun tak tahu nak cakap apa. mungkin dah rezeki aku agaknya. satu syarikat tu, memang besar. terletak di petaling jaya. dan sales manager dia panggil aku untuk menyertai mereka. huh... tawaran yang menarik. mana tak nya bila aku tanya berapa nak offer, dia kata "for you, sky is limit. how much you want, we can offer" errrr.... takut aku mendengarnya. ye lah sky is limit! satu yang tak pernah hinggap dalam kepala aku tentang income itu. tapi, setelah berfikir aku menolak tawaran itu dengan alasan aku masih sayangkan syarikat ini.

selain dari syarikat itu, ada satu lagi syarikat kat bandar tun razak offer. cuma yang ini offer is not like previous one. dan dah pasti ler aku tolak. tapi dia menjejaki juga aku. aku tanya kenapa pilih aku dan tak pilih orang lain.

"aku tahu sape ko, dan aku kenal ko dan aku dah tengok stail ko keje. jadi aku rasa, senang sikit kalau aku amik ko. amacam?" big boss dia kata cam tu ngan aku.
"errr.... encik din, rasa nanti dulu ler. rasanya banyak lagi orang yang ok" jawab aku.

"tapi kalau aku nak ko cam ner?" boss tu sambung semula.
"saya fikir dulu, kalau ok, saya bagitahu." jawapan aku supaya dia bagi masa untuk aku. tapi yang tak ingat tu, tempat dia ajak aku untuk discuss. dia ajak aku pergi club kat bukit jalil. bukit jalil golf club. huh. exclusive sungguh rasanya. dan penantian boss itu berakhir bila aku cakap.

"mungkin kali nie rezeki saya belum ngan encik din lagi ler, walauapapun, harap we still keep in touch dan mungkin boleh work together dalam business"
sebaik dengar penjelasan itu, tenang boss itu balas. " ok. so harap kita boleh business together."

dan dalam beberapa bulan lepas itu, aku dapat panggilan dari sorang teman lama yang nak ajak aku join dia.
"ehh.. ko ada baca paper tak? aku ada advertise kerja. ko tak nak apply ker?" terus dia tanya aku.
"errr... tak der plak, sebab aku tak terfikir lagi nak carik kerja." jawabku.
"ehhh... ni company besar, dari usa. aku manager sini, dan aku bertanggungjawab nak amik saper aku nak. dan aku kalau bolah nak kau join aku. ape ada kat company ko sekarang nie?" dia cuba nak pancing aku.
"company nie lagi besar. segalanya ada. peluang dan sebagainya. bukan apa aku nak ko, sebab aku nak tolong bangsa kita. banyak yang hantar resume nie semua bangsa lain. dan kalau boleh aku nak ko ler. sama kita melayu" dia tambah lagi.
" kalau ko nak ko hantar ngan aku resume ko sebagai syarat. keja gerenti leh dapat" katanya.
"relax ler bro, aku pikir dulu ke!" jawab ku.
"alah ko nak pikir apa? kerja tunggu ko sekarang nie. bukan senang aku terus panggil ko untuk kerja ngan aku nie. orang lain kena interview lagi. ko tak payah, sebab aku dah kenal ko."
"ok. nanti apa-apa aku bagitau kat ko" aku cuba memberi beberapa alasan agar dia selesa sikit dengan penjelasan aku.

akhirnya aku tak pergi juga dengan dia. dan aku masih setia di syarikat ini.

Image hosted by Photobucket.com

kenangan aku di salah satu platform yang aku buat testing and commissioning di teluk ramunia.


kenangan aku yang paling manis adalah bila aku berjaya membina empayar aku di johor. kebanyakan yard di johor semua mengenali aku dari semua division. dan kontek aku memang kukuh disitu. banyak projek aku dapat di situ, dan boss aku banyak lepaskan pada aku untuk uruskan projek di sana. sebab hanya aku yang tahu nak cari siapa untuk siapa di sana. [ada beberapa cerita pasal kerja aku di johor ni aku masukkan dalam post yang awal dulu]

dan akhirnya pada 18 julai 2005, aku melabuhkan tirai di syarikat ini dengan menghantar surat resign.


ada lagi cerita selepas ini...
bukan apa, kalau panjang sangat nanti orang boring nak baca [ehhh ada orang baca ker?] biar aku relax sini dulu, nanti aku cerita bagaimana company baru jumpa aku dan bagaimana aku boleh terima offer dia. sesuatu yang menarik bagi aku.